środa, 21 maja 2014

Papryki faszerowane

Praca licencjacka idzie jak krew z nosa. A propo krwi - nakarmiłam dzisiaj koty krwawą wątróbką i nawet nie zrobiło mi się słabo - Tośka daje moc i przygotowuje psychicznie do kolejnej morfologii! ;) Pozostając w temacie czerwonym, ale na szczęście już nie krwawym proponuję Wam dzisiaj papryki faszerowane mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami. Do dzieła!

PAPRYKI FASZEROWANE
SKŁADNIKI:
  • 4 duże papryki
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 1 torebka ryżu (ja używam basmati z dzikim)
  • 10 średnich pieczarek
  • 125g startego żółtego sera
  • 1 duże jajo
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu
  • przyprawy wg uznania (ja używam ostrą paprykę, tymianek, oregano, sól, pieprz ziołowy)
  • szczypta soli i pieprzu

SOS POMIDOROWO - PAPRYKOWY
SKŁADNIKI:
  • 1l przecieru pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 papryka
Ryż gotujemy i studzimy. Papryki myjemy, odkrajamy główki, które odkładamy na bok, ze środka wyjmujemy gniazda nasienne i nacieramy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy na małym ogniu ok 10 - 15 min. 
W misce mieszamy mięso z ryżem, serem, jajkiem, usmażonymi pieczarkami z cebulą, posiekanym czosnkiem, ketchupem i przyprawami.
Nadziewanmy papryki i wsadzamy do naczynia/naczyń żaroodpornych. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 . 
W naczyniach między paprykami równomiernie rozrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę oraz pokrojony czosnek - wszystko zalewamy przecierem pomidorowym.
Wkładamy do piekarnika na godzinę (5 min przed zakończeniem pieczenia możemy posypać wierzch papryk startym serem). Sos blendujemy i podajemy w oddzielnym naczyniu. Smacznego! 

P.S. Sosu robię dużo, ponieważ ten który zostanie idealnie nadaje się jako baza innych potraw m. in. tarty z mięsem mielonym, sosu do makaronu czy jako sosu do klopsików.




2 komentarze:

  1. Moja bratowa zawsze układa takie faszerowane papryczki na dnie wielkiego gara (ma taki że mieści ich chyba z 5) i robi je na gazie. Są super, wypróbuj może kiedyś i ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń