czwartek, 8 maja 2014

Ciasteczka owsiane

Dzień dobry!

Tak jak obiecałam zamieszczam przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane. Test obciążenia glukozą wykazał u mnie niestety (a może i stety, waga się trochę uspokoiła ;) ), że mam podwyższony cukier. Mieszczę się co prawda jeszcze w normie, ale powinnam uważać na słodkości, które ostatnimi czasy pochłaniałam tonami. Kochani, przybrać na wadze 7kg w miesiąc to nawet  ciązy nie wypada ;) Tak więc zaczęłam poszukiwania ciast, które zawierają minimalne ilości cukru i oto pierwsze efekty.

CIASTECZKA OWSIANE
SKŁADNIKI:
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 banan
  • 1 jajo
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mąki razowej lub pszennej
  • 4 łyżki płatków ryżowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki słonecznika 
  • 3 łyżki  rodzynek
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

No to do zaczynamy!

W dużej misce rozgniatamy banana, następnie mieszamy go z miodem, olejem i jajem. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy i wsypujemy do bananowej masy - ponownie mieszamy. Odstawiamy na dłuższą chwilę (od 5 min do 1 godziny - wszystko zależy co w międzyczasie planujemy zrobić ;) ). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy około 15-17 min pod koniec zerkając do piekarnika, bo łatwo przypalić brzegi. Smacznego! :)

przepis pochodzi z bloga  Tasty Blogale został lekko zmodyfikowany

10 komentarzy:

  1. Prosty przepis, jak tylko będę mieć czas to zrobię! dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosty, szybki, smaczny, prawie dietetyczny ;)

      Usuń
  2. Mmm.. I ja sprobuje jak tylko sie przeprowadzę i będę miala piekarnik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekamy w takim razie na zdjęcie :)

      Usuń
  3. Zdecydowanie do zapisania, ale bez rodzynek, bo ich nie znoszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja usunęłam pestki dyni z przepisu oryginalnego, bo właśnie na nie w ciąży nie mam zupełnie ochoty ;)

      Usuń
  4. wyglądają pysznie:) dziś kupiłam składniki - jutro od rana pieczenie:) trzymaj kciuki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki i czekam na zdjęcie pieczeniowych efektów :)

      Usuń
  5. A mozna bez banana?? Bo wygladaja super a ja nie moge bananow :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast banana proszę wziąć 2 średnie jabłka i zblendować, resztę wg przepisu :) Smacznego!

      Usuń