PAPRYKI FASZEROWANE
SKŁADNIKI:
- 4 duże papryki
- 0,5kg mięsa mielonego
- 1 torebka ryżu (ja używam basmati z dzikim)
- 10 średnich pieczarek
- 125g startego żółtego sera
- 1 duże jajo
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu
- przyprawy wg uznania (ja używam ostrą paprykę, tymianek, oregano, sól, pieprz ziołowy)
- szczypta soli i pieprzu
SOS POMIDOROWO - PAPRYKOWY
SKŁADNIKI:
- 1l przecieru pomidorowego
- 2 średnie cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 papryka
Ryż gotujemy i studzimy. Papryki myjemy, odkrajamy główki, które odkładamy na bok, ze środka wyjmujemy gniazda nasienne i nacieramy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy na małym ogniu ok 10 - 15 min.
W misce mieszamy mięso z ryżem, serem, jajkiem, usmażonymi pieczarkami z cebulą, posiekanym czosnkiem, ketchupem i przyprawami.
Nadziewanmy papryki i wsadzamy do naczynia/naczyń żaroodpornych. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 .
W naczyniach między paprykami równomiernie rozrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę oraz pokrojony czosnek - wszystko zalewamy przecierem pomidorowym.
Wkładamy do piekarnika na godzinę (5 min przed zakończeniem pieczenia możemy posypać wierzch papryk startym serem). Sos blendujemy i podajemy w oddzielnym naczyniu. Smacznego!
P.S. Sosu robię dużo, ponieważ ten który zostanie idealnie nadaje się jako baza innych potraw m. in. tarty z mięsem mielonym, sosu do makaronu czy jako sosu do klopsików.
Moja bratowa zawsze układa takie faszerowane papryczki na dnie wielkiego gara (ma taki że mieści ich chyba z 5) i robi je na gazie. Są super, wypróbuj może kiedyś i ten sposób :)
OdpowiedzUsuńteż na pewno smaczne :)
Usuń