CARBONARA (3-4 osoby)
SKŁADNIKI:
- 300g makaronu tagiatelle (ja użyłam pełnoziarnistego)
- 300g śmietanki 30%
- 3 jaja
- 200g boczku
- 1 mała cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Makaron gotujemy. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na zimną patelnię i smażymy na małym ogniu. Jak boczek puści tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko podsmażamy co jakiś czas mieszając. W misce roztrzepujemy jajka wraz ze śmietanką, szczyptą soli i dużą ilością pieprzu. Odcedzony makaron wrzucamy do usmażonego boczku z cebulą i podsmażamy ok. 1 min., następnie zalewamy wszystko masą jajeczną i ciągle mieszając doprowadzamy do lekkiego ścięcia się sosu. Trzeba uważać tylko żeby nie ścięło się za mocno, dlatego wszystko polecam robić na małym ogniu - nieco dłużej, ale smaczniej! :)
Brzmi całkiem fajnie. Spróbuj z piersia z kurczaka :) Ja robie bez jajka bo moj chłop z jajkiem nie ruszy. Dodaje jeszcze brokuły :)
OdpowiedzUsuńMakaron można na mnóstwo różnych sposobów i zawsze jest dobry :D
Usuń