piątek, 16 maja 2014

Carbonara

Weszłam dzisiaj na swój facebook'owy profil i pierwszym, co zobaczyłam było zdjęcie pysznie wyglądającego makaronu . Od razu wiedziałam, że pomysł na obiad już mam i mało interesuje mnie czy domownicy aprobatę wyrażą czy nie - z ciężarówką i jej zachciankami się nie dyskutuje. Naszło mnie na Carbonare, a że ostatnio u szwagra jadłam pyszną, sama nigdy nie robiłam to podpytałam o przepis, poszperałam w necie, a i tak zrobiłam trochę po swojemu i powiem Wam, że wyszło pysznie :) Tylko znowu coś mało dietetycznnie :P

CARBONARA (3-4 osoby)
SKŁADNIKI:

  • 300g makaronu tagiatelle (ja użyłam pełnoziarnistego)
  • 300g śmietanki 30%
  • 3 jaja
  • 200g boczku 
  • 1 mała cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Makaron gotujemy. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na zimną patelnię i smażymy na małym ogniu. Jak boczek puści tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko podsmażamy co jakiś czas mieszając. W misce roztrzepujemy jajka wraz ze śmietanką, szczyptą soli i dużą ilością pieprzu. Odcedzony makaron wrzucamy do usmażonego boczku z cebulą i podsmażamy ok. 1 min., następnie zalewamy wszystko masą jajeczną i ciągle mieszając doprowadzamy do lekkiego ścięcia się sosu. Trzeba uważać tylko żeby nie ścięło się za mocno, dlatego wszystko polecam robić na małym ogniu - nieco dłużej, ale smaczniej! :)


2 komentarze:

  1. Brzmi całkiem fajnie. Spróbuj z piersia z kurczaka :) Ja robie bez jajka bo moj chłop z jajkiem nie ruszy. Dodaje jeszcze brokuły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron można na mnóstwo różnych sposobów i zawsze jest dobry :D

      Usuń