JABŁKO ZAMKNIĘTE W SŁOIKU
SKŁADNIKI:
- duża miska obranych i pokrojonych w ćwiartki jabłek
- 1,5 łyżki cukru (aby się nie zepsuły)
- 0,5/1 szklanka wody (w zależności od soczystości owoców)
Jabłka wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Prażymy pod przykryciem aż do momentu, kiedy zaczną się rozpadać. Następnie blendujemy, przekładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy ok. 40 min.
Jabłuszka smakują obłędnie i powiem Wam szczerze, że ledwo się powstrzymuję żeby nie skusić się i nie zjeść chociaż jednego słoiczka. Jak możecie zauważyć na zdjęciu, musy różnią się kolorem - robione były w 2 partiach z jabłek pochodzących z tego samego drzewa. Pierwsza partia jabłuszek (biała) została wrzucona od razu do garnka i uprażona, druga (różowa) postała chwilę po obraniu i jabłuszka zdążyły lekko się zaciemnić. Życzę smacznego! :)
Takie jabłko ze słoika, to ja lubię nawet bardziej niż to prosto z drzewa. Mus jabłkowy, to nasz zimowy hit! Do naleśników, na chleb, wyjadany łyżeczką... :)
OdpowiedzUsuńPycha! Do tego galaretka i na biszkopt, jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuń