poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Krem ze świeżych ogórków

Pamiętacie dzień, kiedy po powrocie ze szpitala powróciły mi siły? To wtedy w ciągu jednego dnia upiekłam kokosanki, ciasto jogurtowe z owocami i zrobiłam krem ze świeżych ogórków - zupa absolutnie letnia i oczywiście banalnie prosta w wykonaniu:) Post czekał na Was od tamtej pory (zupełnie nie wiem dlaczego w dalszym ciągu nie opublikowany!). Sezon ogórkowy na szczęście w pełni, więc chociaż raz wyrobię się z sezonowym przepisem :) Zupa jest idealna na panujące obecnie upały - pod warunkiem, że przed podaniem ją ostudzimy. Po prostu po ugotowaniu odstawiamy garnek i zapominamy o nim na dłużej, najlepsza jest w temperaturze pokojowej lub lekko cieplejsza, podana z groszkiem ptysiowym albo grzankami czosnkowymi. Zapraszam na....

KREM ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
SKŁADNIKI:
  • 1kg ogórków (najlepiej gruntowych)
  • 2l bulionu (opcjonalnie kostki rosołowe)
  • 2 serki topione (śmietankowy lub "serowy")
  • szczypta pieprzu i soli
Ogórki wydrążamy i gotujemy do miękkości. Blendujemy i dodajemy serki. Gotujemy aż do momentu rozpuszczenia się serków*. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem studzimy. Smacznego! :)
*jeżeli zupa będzie za rzadka można dodać ugotowanego ziemniaka i ponownie zblendować.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam zupę ogórkową ! :)
    Napewno zrobię, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za ogórkową nie przepadam, ale ten krem to zupełnie coś innego - jest boski! :)

      Usuń