KOPIEC KRETA
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki śmietany 12%
- 70g cukru
- 100g cukr pudru
- 4 jaja (oddzielamy żółtka od białek)
- 125g margaryny
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki dżemu jabłkowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 czubate łyżki kakao
Margarynę ucieramy z cukrem oraz połową cukru pudru. Dodajemy żółtka, olej, przesianą mąkę, dżem, śmietanę, sodę oczyszczoną, kakao i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę pod koniec dodając resztę cukru pudru. Wlewamy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 40 min. lub do suchego patyczka. Odstawiamy ciasto do wystudzenia.
KOPIEC KRETA - KREM
SKŁADNIKI:
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 opkakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 50g czekolady (mleczna lub gorzka, wg upodobań)
- 3x fix do śmietany
- 6 bananów
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i fixami. Dodajemy pokruszoną czekoladę i 2 banany pokrojone w drobną kostkę, mieszamy.
Odkrawamy górę ostudzonego ciasta i wrzucamy do miski. Następnie łyżką wydrążamy środek pozostawiając cienki spód, a z boku ok. 1 cm. Na spodzie układamy pozostałe banany przekrojone wzdłuż (możemy skropić je cytryną, wtedy nie zaczernieją) i na nie wykładamy wcześniej przygotowany krem formując z niego kopiec. Całość obsypujemy pokruszonym ciastem, wkładamy do lodówki w celu schłodzenia i już za parę godzin możemy zajadać się domowym Kopcem Kreta! :)
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam raz ten gotowy.
Uwielbiam kopiec kreta ! :)
OdpowiedzUsuńI sama jakoś od pół roku mam na niego ochotę i zabrać się jakoś nie mogę ! :(
A kupić kawałka w cukierni też niestety nie można :p
robi się w miarę szybko, akurat długi weekend to może znajdziesz czas? ;)
Usuń