ZEBRA
SKŁADNIKI:
- 5 jaj
- 150g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 500g mąki pszennej + 2 łyżki
- 2,5 łyżeczi proszku do pieczenia
- 250g oleju słonecznikowego
- 250g bezbarwnej oranżady (ja użyłam Heleny)
- 2 łyżki kakao
Piekarnik rozgrzewamy do 150°C.
Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy pozostałe składniki (poza kakao) i dokładnie mieszamy. Połowę masy przelewamy do innego naczynia, mieszamy z 2 łyżkami mąki, a drugą połowę z 2 łyżkami kakao. Tortownicę smarujemy margaryną i na przemian nalewamy po 3 łyżki białej i ciemnej masy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1h. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem - jeśli ciasto jest suche wyjmujemy.
Przepis pochodzi z książki "Słodkie inspiracje" serii Thermomix.
Paski wyszły pięknie :)) Mi nigdy nie wyszło tak ładnie :)
OdpowiedzUsuńO bardzo dziękuję :) myślę, że to kwestia konsystencji ciasta..
UsuńBardzo ładne Ci to ciasto wyszło,z chęcią bym zjadła kilka kawałeczków:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) nawet nie wiesz jak chętnie bym Was wszystkich poczestowala ;)
UsuńPyszne ciacho, pewnie we wakacje zrobimy;)
OdpowiedzUsuńA jak zrobicie to pochwalcie się efektami :D
UsuńUwielbiam zebry ! :) proste i najlepsze :)
OdpowiedzUsuńI efektowne ;)
Usuń