czwartek, 3 lipca 2014

Bułki pszenne

Zapach świeżego pieczywa roznoszący się po domu to jeden z tych aromatów które uwielbiam. Ponadto domowe bułeczki nie zawierają konserwantów, sztucznych spulchniaczy czy innych świństw. Tylko drożdże, mąka i ulubione ziarna - skusicie się i spróbujecie upiec je w domu? Jeśli tak na Waszym stole nigdy już nie zagości sklepowe pieczywo:)

BUŁKI PSZENNE
SKŁADNIKI:
  • 50g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml letniej wody (ok. 37°C)
  • 500g mąki pszennej
  • 40g oleju
  • 2 garści ulubionych ziaren
Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i 2 łyżkami mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wrzucamy do miski, dodajemy wyrośnięty drożdżowy zaczyn i wyrabiamy ciasto aż do momentu, kiedy zacznie odchodzić od ręki i miski. Formujemy kulę, którą zostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min (ciasto musi podwoić swoją objętość). Po tym czasie formujemy niewielkie bułeczki (powinno wyjść ok 12 szt.) i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy im wyrosnąć, tym razem przez ok. 45 min. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Wyrośnięte bułki powinny być dwukrotnie większe niż po uformowaniu. Opcjonalnie możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami albo zrobić nożem delikatne nacięcia. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min.- skórka powinna być złocista i chrupiąca. Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Asia czy jest coś czego jeszcze nie spróbowałaś zrobić sama? :)
    Jesteś niesamowita poprostu ! Lody, ciasta, bułeczki -ten Twój mąż ma z Tobą jak w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh dziękuję ;) Muszę przyznać, że jeszcze wielu rzeczy nie spróbowałam, ale dzielnie nadrabiam!;) powiem Ci w tajemnicy, że i Rafaello będzie ;)

      Usuń
  2. domowe pieczywo najlepsze..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak. Szczególnie przekonałam się o tym czytając ostatnio artykuł o "świeżym" pieczywie w marketach... Brrr

      Usuń