BUŁKI PSZENNE
SKŁADNIKI:
- 50g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250ml letniej wody (ok. 37°C)
- 500g mąki pszennej
- 40g oleju
- 2 garści ulubionych ziaren
Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i 2 łyżkami mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wrzucamy do miski, dodajemy wyrośnięty drożdżowy zaczyn i wyrabiamy ciasto aż do momentu, kiedy zacznie odchodzić od ręki i miski. Formujemy kulę, którą zostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min (ciasto musi podwoić swoją objętość). Po tym czasie formujemy niewielkie bułeczki (powinno wyjść ok 12 szt.) i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy im wyrosnąć, tym razem przez ok. 45 min. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Wyrośnięte bułki powinny być dwukrotnie większe niż po uformowaniu. Opcjonalnie możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami albo zrobić nożem delikatne nacięcia. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min.- skórka powinna być złocista i chrupiąca. Smacznego! :)
Asia czy jest coś czego jeszcze nie spróbowałaś zrobić sama? :)
OdpowiedzUsuńJesteś niesamowita poprostu ! Lody, ciasta, bułeczki -ten Twój mąż ma z Tobą jak w niebie :)
Heh dziękuję ;) Muszę przyznać, że jeszcze wielu rzeczy nie spróbowałam, ale dzielnie nadrabiam!;) powiem Ci w tajemnicy, że i Rafaello będzie ;)
Usuńdomowe pieczywo najlepsze..
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak. Szczególnie przekonałam się o tym czytając ostatnio artykuł o "świeżym" pieczywie w marketach... Brrr
Usuń