piątek, 11 lipca 2014

Pierogi z jagodami

W jagodach najlepsze są... pierogi z jagodami! :)
Kocham uwielbiam, jestem ich fanką od zawsze i już chyba na zawsze, a ich wykonanie jest na prawdę proste - przekonajcie się sami.

PIEROGI Z JAGODAMI
SKŁADNIKI:
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 550g mąki pszennej 
  • jagody (sprzedają na słoiki, więc ok. pół dużego słoika ;))
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru 
W wielu przepisach w składnikach podawane jest jajko - strzeżcie się i nie dodawajcie go. Ciasto bez jajka jest o wiele delikatniejsze i smaczniejsze!:) 
Wodę, olej i mąkę dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Cienko rozwałkowujemy i szklanką (średnica wg upodobań) wykrawamy okręgi. Po wykrojeniu wszystkich okręgów przystępujemy do nadziewania. Umyte (!!! A jeśli Ci się nie chce myć zajrzyj TU) i odsączone jagody delikatnie mieszamy z cukrem pudrem. Łyżką nakładamy jagody w środek wcześniej wykrojonego okręgu, sklejamy i odkładamy na czystą ścierkę i tak ok. 50 razy;). W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy porcjami nasze pierożki - gotujemy ok. 3 min od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy cedzakiem i wrzucamy kolejną porcję. Idealnie smakują posmarowane masłem (wtedy również się nie skleją) oraz z jogurtem greckim wymieszanym z cukrem wanilinowym. Smacznego! Ja idę dojadać te, które jeszcze się uchowały ;)


4 komentarze:

  1. Muszę spróbować, nigdy pierogów nie robiłam. Wpisuje w przepiśnik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto nadaje się do każdych, słonych, słodkich, więc z nadzieniami możesz poszaleć wedle upodobań :)

      Usuń