czwartek, 31 lipca 2014

Sernik na zimno

Przepis na ten sernik powstał dzięki Marcie z Niedoskonałości Perfekcyjnej, która podesłała mi przepis na sernik jagodowy na zimno. Postanowiłam go nieco zmienić, dodatkowo waga zaczęła źle ważyć w związku z czym przepis nie ma nic wspólnego z tym pierwotnym. A oto i on, mój autorski przepis na zimny sernik! :)

SERNIK NA ZIMNO
SKŁADNIKI:
  • 100g herbatników lub ciastek zbożowych
  • 80g płatków owsianych
  • 150g masła
  • opcjonalnie 2-3 łyżeczki kakao
  • 50g żelatyny w proszku
  • szklanka gorącej wody
  • 1kg sera "sernikowego"
  • 600g śmietanki 30%
  • sok z połówki cytryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (30g)
  • aromat wanilinowy (ok. pół buteleczki)
  • ulubione owoce
  • 3 galaretki
  • 750 ml wody
Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Herbatniki kruszymy, dodajemy płatki owsiane i kakao (jeśli chcemy czekoladowy spód), na koniec wlewamy masło i dokładnie mieszamy. Dno formy (tortownicy lub blachy) smarujemy tłuszczem i wsypujemy powstałą masę, uklepujemy, następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 10 min. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Pozostałe składniki dokładnie miksujemy. Ciągle mieszając stopniowo dodajemy żelatynę. Masę wykładamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki aby stężała. 

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Jak galareta będzie już zimna na wierzch naszego ciasta wykładamy owoce i zalewamy wszystko galaretką. Ciasto wędruje do lodówki na ok. 1h, później możemy przyjmować już gości. Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Ale wygląda fantastycznie ! :) ja też dzisiaj zamierzam zabrać się za dwukolorowy - tylko z masą truskawkową <3 bo jeszcze udało mi się je zakupić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki?! Wow szacuneczek, ja już z 2 czy 3 tygodnie nie widziałam nawet :P

      Usuń