wtorek, 3 czerwca 2014

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe, dla mnie wspomnienie babciowego wypieku. W domu ciasta czekoladowe nigdy nie były doceniane, pamiętam jak udało mi sie jednak namówić Babcię do upieczenia murzynka. Później piekła go zdecydowanie częściej, teraz piekę go ja. Obowiązkowo na każde święta czy spotkania rodzinne oraz od czasu do czasu ot tak sobie. Jest prosty, szybki i niezawodny. Kusi mnie od kilku godzin, ale dzielnie się powstrzymuję i zjadłam tylko jeden kawałek! ;)

CIASTO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3 jaja
  • 0,5 szklanki oleju lub oliwy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • słoik kwaśnej konfitury (u mnie porzeczkowa)

Wszystkie składniki (poza konfiturą) wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec wrzucamy konfiturę, ponownie mieszamy i przekładamy do blachy nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok 25 - 30 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze około 15 - 20 min. Sprawdzamy patyczkiem - jeśli jest suchy wyłączamy piekarnik i czekamy chwilę aż ostygnie. Wykładamy na deskę i gotowe! Prawda, że szybko? :)


2 komentarze:

  1. uwielbiam wszystko co jest z czekoladą związane, wiec zapiszę sobie przepis i z pewnością w weekend spróbuję swoich sił w pieczeniu od zera, a nie z paczki :D
    Pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to powodzenia! przepis chyba tak samo prosty jak ten z paczki - a o ile lepszy ;)

      Usuń