CIASTO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jaja
- 0,5 szklanki oleju lub oliwy
- 1 szklanka mleka
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- słoik kwaśnej konfitury (u mnie porzeczkowa)
Wszystkie składniki (poza konfiturą) wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec wrzucamy konfiturę, ponownie mieszamy i przekładamy do blachy nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok 25 - 30 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze około 15 - 20 min. Sprawdzamy patyczkiem - jeśli jest suchy wyłączamy piekarnik i czekamy chwilę aż ostygnie. Wykładamy na deskę i gotowe! Prawda, że szybko? :)
uwielbiam wszystko co jest z czekoladą związane, wiec zapiszę sobie przepis i z pewnością w weekend spróbuję swoich sił w pieczeniu od zera, a nie z paczki :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam ;)
no to powodzenia! przepis chyba tak samo prosty jak ten z paczki - a o ile lepszy ;)
Usuń