piątek, 28 listopada 2014

Na słodko i słono czyli wariacje muffinkowe

Kochani, powoli powracam z przepisami. Co prawda po porodzie kremy zaczęły mi się ważyć, ciasta przestały wyrastać, a kurczaki zaczęły palić się w piekarniku, ale już sytuacja została opanowana i moje pichcenie wraca do normy. Dzisiaj zaserwuję Wam wariacje na temat muffinek. Nie dość, że są kukurydziane to jeszcze w dwóch wersjach smakowych. Zapraszam!

MUFFINY (przepis bazowy)
SKŁADNIKI:
  • 160g mąki kukurydzianej
  • 140g mąki pszennej
  • 40g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml mleka
  • 1 jajo
  • 60 oleju słonecznikowego
NA SŁODKO + 70g miodu
NA SŁONO + 150g podsmażonego boczku pokrojonego w kosteczkę oraz +2 łyżeczki soli

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej - większej (w wersji na słodko miód dodajemy do mokrych). Wsypujemy mieszankę do miski z mokrymi składnikami i mieszamy dokładnie, ale jak najkrócej. W wersji słonej przed wymieszaniem dodajemy jeszcze boczek. Przekładamy do formy od muffinek wyłożonej papilotkami i pieczemy ok 13 min. Smacznego!

Na słono :)

I słodko :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz