Pierwsze Święta u teściów, na stole pierniczki i teściowa, która nimi częstuje. Nie powiem przecież, że nie lubię pierniczków, nie po raz pierwszy, kiedy goszczę przy świątecznym stole! Odłamuję głowę renifera, wkładam do ust i... WOW! Te pierniczki są pyszne! I zupełnie nie smakują jak piernik! Oto przepis dla antyfanów pierników, którzy chcą jednak przed Świętami popierniczyć ;) Aha i najważniejsze - to też przepis dla zapominalskich, bowiem ciastka można upiec nawet kilka dni przed Wigilią.
PRZYPRAWA DO (NIE)PIERNICZKÓW (1 porcja)
SKŁADNIKI:
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 10 goździków
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- otarta skórka z 1 pomarańczy
Wszystkie składniki mielimy i dokładnie ze sobą mieszamy.
(NIE)PIERNICZKI
SKŁADNIKI:
- 350g mąki
- 70g cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 5 łyżek masła
- 2 jaja
- 1/4 szklanki miodu gryczanego
- 1 porcja przyprawy do (nie)pierniczków
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, kakao, sodę oraz 1 porcję przyprawy do (nie)pierniczków. Masło z miodem stapiamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu wlewamy mieszankę do suchych składników, wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto, które zawinięte w folię wędruje na co najmniej 8 godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Po wyjęciu cista rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką i wykrawamy ciasteczka i kładziemy je na blachy wyłożone pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy (nie)pierniczki ok 15 min. Smacznego (NIE)piernikożercy :)
A My je od Was dostałyśmy i są taaaakie piękne, że aż mi szkoda zjeść;p Póki co to sobie wdycham ich obłędny zapach:**** DZIĘKUJEMY:***
OdpowiedzUsuńNie ma za co Kochana, mogą też być jako ozdoby na choinkę ;)
UsuńFajne muszą być pierniki, które nie smakują piernikami :) Warto wypróbować ten przepis za rok.
OdpowiedzUsuń